Chaos of risicovol gedrag
Chaos of risicovol gedrag
Mensen met Complex Trauma worden aangetrokken door chaos of risicovol gedrag. Veel mensen snappen dit gedrag niet. Waarom moet iemand die nu eindelijk “verlost” is van de chaos in zijn leven, nu nog steeds chaos veroorzaken of risicovol gedrag vertonen? Dat slaat toch nergens op? Ze zullen nu juist toch weer pijn worden gedaan.
3 redenen waarom dit gebeurt:
- Als je denkt aan een huishouden met trauma, dan is er sprake van enorme pieken en diepe dalen. Het ene moment kan alles en het andere moment kan niks. Stel je krijgt een relatie met iemand waarbij de pieken en dalen maar heel licht zijn, dan word je onrustig en denkt: “dit voelt niet goed. “Er mist hier iets”. Dus iets in je binnenste verlangt naar chaos. Want dat is een bekende situatie. Het voelt dan weer alsof je in een normale familie bent.
- Wanneer je in een huis met trauma leeft en je hebt geen mogelijkheid om te vechten of te vluchten dan ga je automatisch over in de modus bevriezen. Je duwt alle emoties weg en je zegt tegen jezelf “ik voel niks, want als ik wat voel dan doet dat pijn en dat is de reden waarom je alles wegduwt. Wat er dan gebeurt klinkt wonderbaarlijk, doordat je alles wegduwt, lijkt het alsof je dood bent.
- Het leven is saai. Je vindt het saai omdat er niet genoeg opwinding is. Je denkt niet dat je een leven vol met trauma’s gewend bent. Nu je een veilige relatie hebt, zou je moeten voelen dat dit fijn en goed is. Maar nee, ze komen uit een familie waar veel gebeurde en nu gebeurt er niks. Ze voelen geen opwinding meer. Dus gaan risicovolle dingen doen om die opwinding weer te voelen.
Dus mensen met een trauma die alles hebben weggestopt, hebben opwinding nodig om te voelen.
Bijna alle mensen die dealen met Complex Trauma, hebben van binnen allerlei pijnlijke gevoelens. We gaan niet vechten, bevriezen of vluchten, nee, we nemen geen alcohol of drugs maar gaan gewoon chaos maken. Want als ik al die chaos voel, dan voel ik niet die pijn van binnen.