Impulsief

Impulsief

Dus als je in een trauma leeft ligt je hele focus op onmiddellijke beloning, onmiddellijk plezier wat op dat moment bereikbaar is. Want je krijgt misschien niet nog een keer zo’n kans. Dit zorgt ervoor dat mensen erg impulsief kunnen worden. Je doet voor je denkt. Je maakt beslissingen en vraagt je daarna af hoe je in godsnaam die beslissing hebt genomen.

Stel je hebt jaren lang al je emoties en pijn weggeduwd. Op een dag denk je: “ik ga in therapie, want ik krijg de pijn en mijn emoties nog maar moeilijk weggeduwd”. Je komt bij de therapeut en begint meteen te vertellen over alles wat je is aangedaan en hoeveel pijn en verdriet je hebt. Dan zegt de therapeut: ”moment, dit gaan we later bespreken”. Je wordt boos en geïrriteerd want je wil zo snel mogelijk af van deze pijn. Maar de therapeut wil nog niet meteen de diepte ingaan. Je moet eerst leren hoe je op een gezonde manier met deze gevoelens moet omgaan.

In het begin van de therapie zul je toch al vervelende gevoelens voelen en pijn hebben. Het kan zelfs zo erg zijn dat je je therapeut ’s avonds belt en wilt vertellen wat je allemaal voelt en dat je het niet volhoudt. De therapeut zegt tot overmaat van ramp dat jej morgen erover kan komen praten. De keuze om het de volgende dag pas te bespreken heeft natuurlijk een doel. Het doel is dat de cliënt voelt dat het probleem niet meteen is opgelost maar je hebt het overleeft.

 

Terug naar karakteristieke eigenschappen